fbpx

Čo je trhová hodnota nehnuteľnosti a kto ju určuje?

Pri kúpe alebo predaji nehnuteľnosti sa môžeme stretnúť aj s termínom trhová hodnota nehnuteľnosti. Mnohí z nás si však nevedia presne predstaviť, čo tento pojem zahŕňa. Preto sme sa rozhodli, že v dnešnom blogovom článku sa bližšie pozrieme na spôsoby oceňovania nehnuteľnosti a na to, čo možno zahrnúť pod pojem trhová hodnota nehnuteľnosti.

Každá nehnuteľnosť si raz nájde svojho majiteľa

V uvedenom výroku je veľká dávky pravdy, ktorá vychádza z praktických skúseností mnohých z nás pôsobiacich na realitnom trhu. Aby sme však dobre kúpili a snáď ešte lepšie predali, je potrebné dobre nastaviť a zohľadniť viacero aspektov týkajúcich sa predmetnej nehnuteľnosti. Jedným z najdôležitejších krokov v tomto procese je dobre nastavené ocenenie nehnuteľnosti. V praxi to tiež znamená, že nehnuteľnosť nesmie byť podhodnotená a ani nadhodnotená a záujemcovia na trhu musia byť schopní si túto nehnuteľnosť kúpiť v pomerne krátkom čase.

Kto určuje cenu nehnuteľnosti?

Cenu nehnuteľnosti si v prvom rade stanovuje majiteľ predávanej nehnuteľnosti. Tu však dôležité upozorniť aj na to, aby sa pritom dobre zorientoval na trhu nehnuteľností a zohľadnil pri nastavení ceny všetky relevantné parametre, ktoré jej cenu zvyšujú a naopak, ktorú ju môžu zníži. Rovnaký prieskum odporúčame pred kúpou nehnuteľnosti aj kupujúcim. Cenu nehnuteľnosti možno určiť aj odborným znaleckým posudkom, čo je bežná prax napríklad pri čerpaní hypotekárneho úveru a v mnohom dokážu pomôcť s určením jej hodnoty aj realitní skúsení makléri, ktorí dobre poznajú ponuku aj dopyt na realitnom trhu, ako aj všetky aspekty majúce vplyv na predaj nehnuteľností.

Trhová hodnota nehnuteľnosti

Všetky vyššie uvedené aspekty sú súčasťou trhovej hodnoty nehnuteľnosti. Trhová hodnota nehnuteľnosti jetak suma, zaktorú je predávajúci ochotný predať nehnuteľnosť, ako aj cena, za ktorú je kupujúci ju ochotný kúpiť. Táto suma pritom zahŕňa v sebe všetko, čo hodnotu nehnuteľnosti zvyšuje, ako aj to, čo ju znižuje.

Medzi faktory, ktoré majú významný vplyv na cenu nehnuteľnosti smerom nahor aj nadol patria napríklad aj nasledovné:

  • lokalita, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza,
  • stav nehnuteľnosti,
  • stav budovy, v ktorom sa nehnuteľnosť nachádza,
  • stav okolia budovy,
  • možnosti rekreácie a občianska vybavenosť lokality, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza,
  • interiérové a exteriérové vybavenie nehnuteľnosti,
  • technologické vybavenie,
  • bezpečnostné prvky,
  • nutnosť rekonštrukcie,
  • celkový dizajn a poloha bytu alebo domu či inej nehnuteľnosti,
  • investičné možnosti a možnosť ďalšieho predaja nehnuteľnosti a ďalšie aspekty, ktoré sa môžu týkať konkrétnej nehnuteľnosti.

Nezabudnite na kvalitnú prípravu nehnuteľnosti na predaj

V praxi tiež nie je ničím výnimočným, kedy mnohí predávajúci podceňujú kvalitnú prípravu nehnuteľnosti na predaj. Aj keď predávaná nehnuteľnosť spĺňa tie najvyššie kritériá vo všetkých vyššie uvedených kategóriách, je dôležitým prvkom pri predaji akejkoľvek nehnuteľnosti jej kvalitná príprava na predaj. Predávanú nehnuteľnosť možno zatraktívniť mnohými spôsobmi a zásahmi a tým zhodnotiť jej cenu a významným spôsobom smerom nahor.

TIP:

Spoločnosť Nestor Capital ponúka takúto službu svojim klientom, pričom nehnuteľnosť na predaj aj pripravia, a to buď samostatne alebo v spolupráci s predávajúcim, podľa konkrétnej dohody.

Propagácia nehnuteľnosti

V neposlednom rade rastie celková trhová hodnota nehnuteľnosti vďaka dobre nastavenej propagácii. Pritom možno povedať, že aj v tejto oblasti platí pravidlo, ktoré hovorí o tom, že „menej je viac“. Nekontrolovaná inzercia predávanej nehnuteľnosti, ktorú nemá  predávajúci pod kontrolou a ktorá sa objavuje na trhu bez hlavy a päty, môže mať devastačný účinok na celkovú predajnú cenu nehnuteľnosti a v niektorých prípadoch aj úplne spomaliť jej celkový predaj.

Každý klient a každá nehnuteľnosť je jedinečná a presne taká unikátna je aj každá realitná transakcia. Citlivo nastavená propagácia zvyšuje trhovú hodnotu nehnuteľnosti a urýchľuje jej celkový predaj. Realitné obchody sa štandardne neuskutočnia z noci do rána, pretože je to proces regulovaný legislatívou so zákonom ustanovenými lehotami a inými parametrami, ktoré si vyžadujú komunikáciu s rôznymi subjektmi, ako aj čas na prípravu a schválenie, či riešenie rôznych iných súvisiacich záležitostí. Klienti preto v praxi veľmi vítajú akékoľvek jeho zefektívnenie.

Záverom

Trhová hodnota nehnuteľnosti je kombináciou rôznych prvkov vrátane ľudského faktora, ktorý pritom patrí medzi tie najvýznamnejšie. Preto sa v praxi niekedy stáva, že našu pôvodnú predstavu trh prekoná alebo naopak sa naše očakávania nepotvrdia. Pokiaľ však trh dobre poznáme a citlivo a individuálne pristupujeme ku každému realitnému prípadu, tak sú takéto výkyvy len veľmi výnimočné a sak sa objavia, tak sú skôr v prospech klienta.

Tím Nestor Capital

obrázok: freepik.com

Zdieľaj článok

Potrebujete poradiť?

Radi vám zodpovieme všetky otázky spojené s predajom a kúpou nehnuteľností a nastavením finančného plánu.

Mohlo by vás zaujímať

Ako rýchlo predať byt?

Základným cieľom každého predávajúceho je čo najrýchlejšie predať svoju nehnuteľnosť za čo najvyššiu sumu. Tieto dva aspekty však nie vždy idú ruka v ruke aj na

čítaj viac »

Máte záujem predať alebo kúpiť nehnuteľnosť?

Vyplňte prosím nasledovný formulár a budeme vás kontaktovať hneď, ako to bude možné.